Turen til Graceland

Af  TaxaFinn

 

Det var en helt almindelig sur mandag morgen i December, og jeg sad i toget på vej ind til München. Toget var som altid propfyldt af morgensure og usnaksaglige medborgere, som var på vej til arbejde. Da jeg jeg nåede ind til München kom jeg i tanke om, at jeg ingen morgenmad havde fået og gik ind på en lille café i banegårdens ankomsthal. Der bestilte jeg 2 ostemadder og et stort glas appelsinjuice. Der var andre end mig som åbenbart heller ikke havde fået morgenmad, for caféen var næsten ligeså propfyldt med mennesker som toget var. Jeg måtte stå ved et bord ude i ankomsthallen og nyde mine ostemadder. Fra en ghettoblaster bagved skranken lød liflig julemusik. Det var en eller anden rasta-freak med proptrækkerfletninger som var ved at totalspolere ”Little Drummer Boy” som rap-sang akkompagneret af en rytmeboks. Gad vidst om han havde et juletræ derhjemme? Solen var lige stået op og sendte sine skarpe morgenstråler ind gennem de store østvendte vinduer højt oppe under banegårdens loft. Banegårdens kæmpestore juletræ med sine hundredevis af små skinnende pærer stod lige ved siden af caféen og så hyggeligt ud, men rap-julesangen tog altså lidt af julestemningen fra mig.

Jeg stod og hang noget over min sidste ostemad og var ikke helt på toppen. Endnu en ond uges arbejde lå foran mig. Vorherre bevares. En yngre dame kom hen imod hvor jeg stod og spurgte, om der var plads til én mere ved bordet. Selvfølgelig var der det. Hun begyndte at røre rundt med skeen i en kop kaffe, som mest af alt lignede en kop opvaskevand mens hun læste i et eller andet blad. Hun så temmelig stresset og forstyrret ud. Hun bællede væsken i sig og idet hun skulle til at gå, kiggede hun på mig og lagde bladet fra sig på bordet. Hun sagde, at jeg godt kunne beholde det hvis jeg ville, hun var færdig med det. Det var sgu’ da noget underligt noget at sige til en stakkels morgentræt herre.

Efterhånden fik jeg tygget mig igennem den sidste ostemad og skulle vel se at komme på arbejde. Bladet lå stadig der på bordet. Alligevel nysgerrig for at se hvad det var for et dameblad hun havde læst i, kiggede jeg på forsiden. Det viste sig at være et fanblad fra en amerikansk Elvis-klub. Den stressede dame lignede ellers ikke en Elvis-fan. Men da jeg bestemt ikke var uinteresseret i Elvis, foldede jeg bladet sammen og proppede det i inderlommen. Så var underholdningen til frokostpausen da reddet. Idet jeg skred ud fra banegården bemærkede jeg, at damen som efterlod bladet på bordet sad på en bænk ved udgangen fra banegården. Hun kiggede på mig og jeg nikkede høfligt til hende og forlod bygningen. opløftet af glæden over at have fået noget gratis uden at have gjort noget for det. Blændet af solen udenfor gik jeg de 5 minutters gang over til min arbejdsplads og plantede mig ved mit bord. Dagen kunne tage sin begyndelse.

Efter at have hentet min traditionelle mandags-pizza i pizzariaet i stueetagen af vores kontorbygning tog jeg ved spisetid plads i vores lille frokoststue. De andre var færdige forlængst, jeg spiser altid frokost sent. Så er resten af dagen efter frokostpausen kortere og nemmere at komme igennem og man har frokoststuen for sig selv, uden rygende og hostende kolleger der generer det helligste tidspunkt på arbejdsdagen. Jeg sad og bladrede i Elvis-bladet. Det viste sig faktisk at være ret spændende, der var en del flotte billeder fra Elvis’ sidste leveår. Det lykkededes mig i øvrigt at tabe et par stykker skinke med tomatsovs på ned i hovedet på Elvis. Mellem de sidste sider lå der en folder på tysk, hvor man ved at svare på hvilket år Elvis døde og hvad hans ejendom i Memphis hed, kunne være med i en konkurrence om en uge i USA. Fedt nok, svarene gav jo sig selv, jeg udfyldte sedlen og lod min chef betale portoen. Jeg sendte brevet samme aften og glemte alt om det.

Da jeg en lille måneds tid senere skulle til at gå på arbejde var posten kommet og jeg bladrede lynhurtigt rudekuverter og lignede igennem og skulle lige til at henkaste stakken af dagens breve på entrebordet ovenpå de andre breve fra de forrige dage, da jeg fik øje på et brev fra en advokat jeg bestemt ikke kendte navnet på. Da jeg havde god samvittighed og bestemt ikke ventede noget brev fra nogen advokat, proppede jeg det i lommen til senere gennemlæsning og gik op mod banegården.

Mens jeg stod og ventede på toget oppe på banegården, kom jeg atter i tanke om brevet i lommen. Jeg gik hen under en lampe på perronen og kiggede på kuverten. Selv mit mellemnavn som jeg ellers aldrig bruger var med. Jeg åbnede kuverten. Stor var min overraskelse da jeg opdagede, at brevet var fra det advokatfirma som åbenbart stod for den konkurrence jeg havde sendt ind til før jul og at jeg havde vundet turen til Memphis! I brevet stod, at jeg skulle henvende mig til det pågældende advokatkontor for at høre mere om min gevinst. Nu vidste jeg da hvad jeg skulle bruge frokosten til.

Det var et meget stort amerikansk advokatkontors afdeling i München som havde skrevet til mig. Jeg blev vist ind til en sød dame, som ønskede mig stort tillykke med gevinsten. Mens jeg sad og ventede på at komme ind sad jeg i betragtede den rare dame i receptionen. Der var noget bekendt ved hende, men kunne ikke lige placere hende i mit univers. Nuvel, man render på så mange mennesker i sin hverdag og da jeg blev kaldt ind til advokaten glemte jeg alt om hende igen.

Advokaten var venlig og ønskede mig tillykke med gevinsten. Da jeg spurgte om der var andre som skulle med på samme tur sagde han, at jeg var den eneste i Europa som havde vundet, det var førstepræmien i den meget store konkurrence blandt medlemmer i Elvis-fanklubber over hele Europa. Jeg fik ikke lige sagt hvor jeg havde konkurrencesedlen fra, jeg blev heldigvis heller ikke spurgt hvilken fanklub jeg var medlem af. Jeg fik at vide, at turen varede en uge og alt blev betalt, både ophold, kost, rejse og lommepenge. Sammen med min billet ville jeg modtage et beløb på 1000$ som lommepenge i god tid inden afrejsen den efterfølgende sommer. Jeg fik besked på, at jeg skulle rejse til Memphis den 12 August og at jeg ville blive hentet i Memphis Lufthavn af Gracelands egen chauffør.

Inden jeg gik, spurgte jeg den søde dame i receptionen om, hvorfra de havde mit mellemnavn. Jeg bruger det aldrig nogensinde, det står kun på de breve jeg modtager fra det offentlige og den slags steder. Hun sagde, at det vidste hun faktisk ikke, blot måtte det stå i deres kartotek. Det slog jeg mig til tåls med, de havde sikkert slået min adresse op i et eller andet kartotek og fundet mit fulde navn der. Jeg kunne stadig ikke huske hvor jeg havde set hende før.

I tiden op til rejsens start fik min spirende Elvis-interesse lov til at vokse op over begge mine ører. Jeg købte plader og læste flere bøger om Elvis’ liv og levned. Jeg kendte i forvejen til det meste, men nu hvor jeg skulle derover, skulle det hele selvfølgelig opdateres og udvides til totalt kendskab om The King. Jeg forsøgte at genskabe min hukommelse om dengang min nu afdøde Mor tog mig med på en tur til Bad Nauheim og viste mig det hus i Göthestrasse 14 hvor Elvis havde boet i 1958 og 1959 da han var soldat i Tyskland. Bad Nauheim ligger i Midttyskland, lidt nord for Frankfurt am Main. Min Mor boede på det tidspunkt  i by som hedder Friedberg, den ligger ikke særligt langt fra Bad Nauheim, så hun og et par veninder valfartede ofte til Göthestrasse sammen med masser af andre jævnaldrende piger, for at få et glimt af ”Kongen”, som hun sagde. Hun kom aldrig nærmere ind på, om hun fik set til ham. Min Mor døde da jeg var 12 år gammel i 1971 og jeg var kun 10 år da vi i Bad Nauheim, så jeg fik desværre aldrig hele historien. Det er jeg i dag meget bekymret over.

Jeg gik en dag på opdagelse i en gammel kuffert som jeg havde oppe på loftet, den indeholdt en masse af min Mors ting fra hendes unge dage. Jeg fandt hendes gamle plader, heriblandt et par singler med Elvis. Den ene var ”Love Me Tender”. Til min store overraskelse så jeg, at pladen var signeret på forsiden! Det havde jeg aldrig lagt mærke til, jeg vidste godt pladerne lå i kufferten, men jeg havde aldrig fået taget mig sammen til at hente dem ned i lejligheden. Jeg tog hele kufferten med ned i stuen og gik på opdagelse i den. Jeg tog ”Love Me Tender” frem og ville lægge den på pladespilleren. Da jeg tog pladen ud af coveret, faldt der en seddel ud på bordet. Jeg tog sedlen op og læste de få ord som stod på den: ”To Franziska – Love From E.P.” Det var pokkers, Elvis havde skrevet en personlig hilsen til min Mor!

I kufferten lå også min Mors scrapbog med Elvis-billeder og den slags. Jeg kunne se, at hun havde gemt både busbilletter og kvitteringer fra indkøb og restaurantbesøg fra flere hendes ture til Bad Nauheim. Der lå også et billede af hende hvor hun stod foran huset i Göthestrasse sammen en flok andre piger. Mens jeg sad og hørte pladen, prøvede jeg at sætte mig ind i, hvordan det havde været at møde Elvis. I kufferten lå også et par breve fra en af min Mors veninder fra dengang. Hun hed Eva Lichtenberg. Jeg besluttede mig for at prøve opspore hende og prøve at få lidt mere af vide om turene til Bad Nauheim.

I midten af Juli fik jeg endnu et brev fra advokaten, hvor jeg blev bedt om at endnu engang komme ind på kontoret og få overdraget min billet og lommepengene. Denne gang var der besøg på kontoret fra deres afdeling i Memphis. Den ældre og gråsprængte amerikanske advokat sagde, at de glædede sig på mine vegne og håbede jeg ville få ”a great experience over there”. Det var jeg ikke i tvivl om at jeg ville. Det viste sig, at advokatfirmaet var et af Amerikas største, med flere hundrede afdelinger over hele Guds Eget Land samt flere kontorer i Europa.

Lige inden jeg skulle afsted fik jeg svar på mine folkeregisterforespørgsler om min Mors veninde Eva Lichtenberg. Det viste sig, at hun var flyttet til Hamburg. Jeg fandt hendes telefonnummer og ringede flere gange til hende uden resultat. Endelig lykkedes det dog. Det viste sig, at hun havde mistet kontakten med min Mor omkring 1959, det var det år jeg blev født, så hun vidste slet ikke at jeg eksisterede. Vi sludrede kort om min Mor. De havde gået sammen på handelsskolen i Friedberg, så der var derfra min Mor havde lært hende at kende.

Da jeg kom nærmere ind på besøgene i Bad Neuheim viste det sig til min store overraskelse, at de flere gange var blevet inviteret indenfor i huset i Göthestrasse af Elvis’ livvagter og venner, og at de flere gange havde været sammen med Elvis. Hun fortalte, at den ene gang sad Elvis og spillede klaver for gæsterne og sang gospelsange for dem. Den ene gang var de endda blevet kørt hjem til Friedberg af en af Elvis’ livvagter i hans store Mercedes. Eva havde selv et par signerede plader, hun fortalte, at de var mange penge værd i dag, fordi Elvis i den tid ikke gav mange autografer. Jeg var meget overrasket, tænk at min Mor ligefrem havde mødt Elvis og talt med ham. Det gav turen til Memphis helt nyt indhold.

Jeg ankom spændt til Münchens Internationale Lufthavn tidligt om morgenen den 12 August, jeg ankom tre timer før jeg skulle være der, mit fly gik klokken 10:00. Man skulle jo nødigt komme for sent, ikke sandt? Det var selvfølgelig gået op for mig, at besøget i Memphis kolliderede med de mange arrangementer i byen i anledning af Elvis’ dødsdag den 16 August. Så jeg forventede ikke, at jeg ville blive helt alene i Memphis under mit besøg. Flyet afgik planmæssigt og turen til Graceland havde taget sin begyndelse.

Efter en mellemlanding i New York og et par timers ventetid i ”The Big Apple” ankom jeg så endeligt, efter næsten 10 timers flyvning, til Memphis Lufthavn. Jeg var spændt på at se, om chaufføren fra Graceland kunne finde mig i vrimlen. Så snart jeg var kommet fra borde skulle jeg henvende mig i  American Airlines informationsskranke, så det gjorde jeg. Da damen bag disken fik det brev jeg havde fået med fra advokaten i München gik hun om i baglokalet. Et øjeblik senere kom hun tilbage med en herre, som præsenterede sig som chaufføren fra Graceland.

Vi satte os ud i vognen, jeg havde håbet på, at det var en limousine, men det var desværre bare en helt almindelig amerikansk bil. Da jeg fik set lidt på chaufføren, opdagede jeg, at jeg havde set ham før. Efter et par minutters kørsel præsenterede han sig da også som George Klein, Elvis’ gamle ungdomsven og tro følgesvend gennem hele hans karriere. Jeg havde godt læst om ham og set ham udtale sig i nogle af de portrætudsendelser jeg havde set om Elvis. Han var fantastisk rar og spændende at tale med, han fortalte, at han nu var DJ på en af Memphis’ store radiostationer, han ejede faktisk radiostationen.

Han kørte mig forbi Sun Studierne, hvor Elvis jo indspillede sine allerførste plader, og sagde, at en af dagene ville han give mig den helt store sightseeing i byen. Så kørte vi ud til mit hotel, som lå under 1000 meter fra Graceland. Han fulgte mig ind og sørgede for at jeg kom op til mit værelse. Næste dag skulle jeg være med på en af de guidede ture rundt på Graceland, det glædede jeg mig meget til. Jeg gik dødtræt i seng ved 22-tiden. Det skal lige siges, at jeg aldrig før har været uden for Tysklands grænser, så det var en meget underlig fornemmelse at pludselig ligge tusindvis af kilometer hjemmefra, jeg følte mig nok lidt som Peter Alene I verden. Efter en times tid faldt jeg dog i søvn, mættet af indtryk fra dagen der var gået og spændt at jeg næste dag skulle gå ind gennem ”The Gates Of Graceland” for første gang i mit liv. Jeg ønskede min Mor havde været der og havde fået den oplevelse med.

Næste morgen kl. 10:30 stod jeg så endelig og ventede på den ”Shuttle-Bus” som skulle køre mig op til selve Gracelands hovedbygning. Jeg stod på ventepladsen på den anden side af Elvis Presley Boulevard. På denne side af vejen, altså overfor Graceland, ligger en masse udstillingshaller og souvenirbutikker fyldt med alskens plastic og andet krimskrams med Elvis’ navn eller billede på. Jeg havde været et lille smut rundt inde i en af butikkerne og kigge mig lidt omkring. Det mest utrolige var, at jeg faktisk næsten intet kunne finde, som jeg syntes var pænt, næsten alting var af plastic. De glas- og keramikfigurer der var af Elvis lignede ham ikke en pind. Hvis ikke figurerne havde haft lange sorte bakkenbarter og en guitar i hånden, havde jeg aldrig gættet at de forestillede Elvis. Endelig kom bussen og turen over på den anden side af Elvis Presley Boulevard og op til ”The Graceland Mansion” kunne begynde.

Der var vagter overalt. Jeg havde fået at vide af George Klein dagen før, at utroligt mange gæster, efter at Graceland i starten af 80’erne åbnede for offentligheden, ville have ”minder” med hjem fra Graceland. De plukkede blomster, samlede sten op, gemte jord i lommerne og alt muligt andet for at få noget ”ægte” fra Graceland med hjem. Da der kommer over 600.000 besøgene om året på Graceland ville grunden efterhånden blive til at stort tomt hul i jorden. Så kort tid efter Gracelands åbning forbød man al form for opsamling af materiale under rundvisningerne. Dette er blandt andet en af grundene til, at man bliver kørt det korte stykke vej fra Elvis Presley Boulevard og op til selve huset i en bus.

Selve huset var en fantastisk oplevelse. Der var en helt uvirkelig stemning derinde, og mange af gæsterne gik rundt med blanke øjne under rundturen i de flotte værelser. Jeg havde en mærkelig følelse af, at jeg havde været der før, det skyldtes jo sikkert alle de billeder og video jeg havde set fra Graceland gennem det sidste halve års tid. Jeg oplevede det flere gange som et slags ”dejavu”, når jeg kom ind i et nyt lokale.

Hele førstesalen var afspærret for offentligheden, ikke engang guiderne havde været deroppe, der var kun adgang for nogle ganske få udvalgte, heriblandt vel nok Elvis’ tidligere kone Priscilla og datteren Lisa Marie. Jeg bestemte mig for, at høre George Klein næste dag, om han kunne fortælle mig lidt om hvad der egentlig var deroppe. Jeg vidste selvfølgelig godt, at det var på førstesalen Elvis døde i badeværelset og at han havde sine private værelser deroppe gennem hele sit liv, bl.a. soveværelset og hans Mors værelse. Det var næsten uhyggeligt at kigge op af den lange trappe lige overfor indgangsdøren og tænke på, at deroppe et sted faldt Elvis død om for mange år siden. Jeg ville give meget for at se badeværelset hvor han døde Der stod et skilt som tydeligt forklarede, at af hensyn til familiens og privatlivets fred var der ingen adgang derop til.

Vi blev vist rundt af en guide, og så først hele stueetagen og et par af rummene i kælderen, bl.a. hans berømte TV-værelse, som han indrettede med 3 ens fjernsyn ved siden af hinanden. Han havde fået idéen fra USA’s præsident Lyndon Johnson i 1960’erne, han havde også 3 fjernsyn i et værelse i Det Hvide Hus i Washington. Så kunne han se 3 forskellige TV-programmer på en gang, og ikke gå glip af noget! Der sad overvågningskameraer overalt i Gracelands værelser, jeg bemærkede, at de kunne drejes med en lille motor, flere gange fulgte et af kameraerne min bevægelse gennem lokalet. Der sad nok en sikkerhedsvagt og hyggede sig et eller andet sted. Vi blev også vist rundt i Elvis’ private tennishal og kom til sidst til ”The Meditation Garden” ude ved siden af svømmepølen, her ligger både Elvis, hans forældre og hans tante begravet.

Bagefter kørte bussen os tilbage til den anden side af Elvis Presley Boulevard, og turen fortsatte derovre, hvor man kunne se en masse af Elvis’ biler og hans 2 fly, bl.a. ”Lisa Marie”, opkaldt efter hans datter. Jeg havde fået at vide, at jeg skulle henvende mig i presseafdelingen når rundvisningen var forbi, der skulle tages nogle billeder af mig til fanklubberne i Europa. Da jeg gik derover så jeg, at George Klein også var der, og han kom med på flere af billederne. Bagefter havde jeg eftermiddagen fri og jeg lejede en bil på hotellet og kørte en tur ind til Memphis på egen hånd.

Om aftenen gik jeg en aftentur hen til Graceland og stod et stykke tid foran de lukkede porte, de kaldes ”The Music Gates” fordi der er en silhouette af Elvis og nogle noder på begge låger. Jeg stod og forestillede mig, at vi var tilbage i 70’erne og at Elvis stadig levede og sad lige deroppe på Graceland og spiste peanutbuttersandwich. Jeg tænkte på de historier der var kommet frem gennem årene om, at Elvis, især i 60’erne inden han blev rigtig sær, ind imellem kom ned til porten og underholdt sig med sine fans. Adskillige gange kom han kørende derned i en af hans mange kæmpestore Cadillacs. Hvis en fan så lidt mismodig ud, kunne han finde på at åbne porten og give en fan nøglerne og sige: ”værsgo’, bilen er din, kom godt hjem”. Der kom dog ingen og gav mig en Cadillac.

Hvis selve Graceland var magisk, så var området omkring stedet lige det modsatte. Jeg huskede hvordan jeg havde haft det den aften Elvis døde i 1977. Jeg havde som bekendt ikke været den helt store Elvis-fan, men alligevel påvirkede hans død mig meget. Jeg fik budskabet i midnatsradioavisen. Bagefter spillede studieværten på natradioen Elvis-plader hele natten og jeg lå og forestillede mig hvordan der så ud i Memphis på det tidspunkt. Jeg husker, at jeg på et tidspunkt stod op og gik hen til vinduet og kiggede op på nattehimlen mod vest og drømte mig derover. Og nu stod jeg altså samme sted, mange år senere. Det var mærkeligt. Jeg gik lidt rundt i et par timer og indåndede atmosfæren. Jeg tænkte på hvordan der måtte have været da Elvis levede og så for mig, at han kom kørende ud af Gracelands porte med solbriller og det hele på en af sine Harley Davidson-motorcykler.

Næste dag skulle jeg så sammen med George Klein på sightseeing i selve Memphis. Han viste mig bl.a. Beale Street, blues-musikkens vugge, og det hus som Elvis og hans forældre boede i inden Elvis købte Graceland i 1957. Vi var inde i de berømte Sun-studier, her indspillede Elvis sin første plade, angiveligt en fødselsdaggave til sin Mor Gladys. George Klein var fantastisk rar, han kunne selvfølgelig fortælle en masse spændende ”inside”-informationer om tiden med Elvis.

Om aftenen var jeg inviteret til en lille uformel middag i restauranten på mit hotel. Stor var min overraskelse, da det gik op for mig, at både Priscilla, Elvis’ kone og datteren Lisa Marie var tilstede, sammen med Joe Esposito, der ligesom George Klein havde været venner med Elvis lige siden hans karrieres begyndelse. Elvis havde faktisk mødt Joe Esposito i Bad Nauheim i Tyskland under sin soldatertid. Vi spiste i et lille lokale ved siden af selve restauranten.

Joe Esposito sagde ikke mange ord, han virkede nærmest irriteret, Priscilla og Lisa Marie spurgte lidt høfligt til min opvækst i Tyskland og den slags. Da jeg fortalte Priscilla, at min Mor havde besøgt Elvis i hans hus i Bad Nauheim blev hun ikke engang overrasket. Hun sagde, at der var mange piger på besøg i huset i tiden i Tyskland. Faktisk lærte hun jo selv Elvis at kende i huset i Bad Nauheim, hendes far var officer på den militærbase hvor Elvis gjorde tjeneste. Hun spurgte om jeg havde et billede med af min Mor fra dengang så hun måske kunne genkende hende, men det havde jeg desværre ikke. De spurgte hvor min Mor og jeg havde boet i 60’erne inden hun døde og jeg sagde, at vi havde boet i München hele mit liv. Jeg fortalte, at jeg, efter min Mors død i en trafikulykke, havde boet hos hendes bror i München og  trods alt havde haft et godt liv. De spurgte til sidst, om jeg ikke kunne havde boet hos min Far efter min Mors død. Jeg sagde, at min Mor aldrig havde vist hvem min Far var, det havde åbenbart været et engangseventyr.

Efter maden gik jeg op på mit værelse og lå mange timer og filosoferede over den overraskende middag og dens celebre deltagere. Jeg prøvede at forstå Priscilla, hun virkede på en gang sød og åben, men samtidigt var der noget stridigt, nærmest som om hun var sur over at skulle sidde og bruge sin tid på at snakke med sådan almindelig fyr som mig. Nå pyt, næste dag skulle jeg på en heldagstur med den altid venlige George Klein, jeg skulle ned til Mississippi og se det hus i Tupelo hvor Elvis blev født. Mættet af de mange oplevelser faldt jeg i søvn.

Turen til Tupelo næste dag var frygtelig lang og tog det meste af dagen. Det var egentlig ikke særligt spændende at se den lille hytte Elvis og hans forældre havde boet i de første år af hans liv, inden de, fattige som kirkerotter, flyttede til Memphis sidst i 40’erne. Men George var en herlig oplevelse, han sludrede om alt muligt, hvor var han er rar fyr. På vejen tilbage til Memphis spurgte han, om det var spændende at se Graceland, og jeg sagde at det selvfølgelig havde været en kæmpe oplevelse, nok den største i mit liv. Jeg spurgte ham så, om han var en af dem som havde adgang til førstesalen og om man overhovedet ikke kunne få lov at se bare et enkelt af værelserne deroppe.

Han var stille meget længe. Jo, han var en af de få som havde været deroppe efter Elvis’ død. Efter at have siddet lidt og kigget på mig  sagde han, at hvis jeg ville love ham, at ikke sige en lyd til nogen, heller ikke når jeg kom tilbage til Tyskland og måske skulle interviewes af et par sladderblade, kunne vi måske finde ud af et lille kig ”upstairs”. Vi aftalte, at han ville komme forbi efter mig senere på aftenen, når Graceland var lukket for besøgene. Utroligt at han gad bruge al den tid på mig, men han fik vel alligevel sit honorar for at slæbe rundt på mig.

Om sommeren lukker Graceland klokken 20 om aftenen. George Klein kom først ved 23-tiden og bankede på min dør.  ”Kom så, luskepeter”, sagde han. Vi kørte over mod Graceland, men kørte ad et par veje bagom den kæmpegrund som omkranser husene. Der var en vagtmand ved den lille låge som førte ind til Graceland fra bagsiden. Han kendte selvfølgelig George og lukkede ham ind. Vel oppe ved selve hovedhusets bagside, parkerede han bilen og vi steg ud. Endnu en vagtmand kom gående hastigt hen mod os, men da han i tusmørket genkendte George fortrak han hurtigt igen. Jeg tror jeg så 4-5 vagter inden vi gik ind i huset af bagdøren. Jeg spurgte, om der ikke var alarm på, men George sagde, at den var ikke slået til endnu. Han spurgte, om vi skulle tage en lille tur rundt i huset, det ville jeg meget gerne. Til sidst satte vi os i Elvis’ berømte 4 meter lange sofa i opholdsstuen. Her sad vi længe og sagde ingenting, jeg var helt opslugt, tænk at jeg sad alene i Elvis’ stue, sammen med en af hans venner fra gamle dage. Jeg kunne næsten mærke Elvis’ ånd omkring mig inde i stuen. Det sagde jeg til George. Han smilede på en underlig måde, var stille længe og spurgte så, om vi skulle kigge op på førstesalen.

Vi gik ud i foyeren og nærmede os den lange lige trappe op til første sal. Skiltet med adgang forbudt var stillet hen ved siden af trappen og døren oppe for enden af trappen stod på klem! George gik forrest. Da vi kom op for enden af trappen åbnede han døren helt og vi kom ind i lille gang næsten uden lys. ”Hvis du vil se Elvis’ soveværelse, er det derovre”, sagde han og pegede på en af dørene længst væk fra trappen. ”Kig du bare indenfor, jeg bliver her”. Det undrede mig, at han ikke ville med derind, måske havde han dårlige minder derinde fra, eller hvad ved jeg. Jeg gik derhen og åbnede døren. Jeg syntes pludselig, at det hele var lidt mere uhyggeligt end jeg egentligt havde lyst til. Jeg kunne se George stå henne i det svage lys ved døren til trappen, han smilede og sagde: ”Gå bare ind, der er ingen der bider derinde”!

Jeg gik ind i Elvis’ private soveværelse. Der fløj tusind tanker gennem mit hoved da jeg åbnede døren. Jeg følte pludseligt, at det hele var en drøm og at jeg nok snart ville vågne. Men jeg var altså vågen! Værelset var større end jeg havde regnet med, normalt er soveværelser ikke særligt store, men dette her var meget stort. I det svage lys kunne jeg se en kæmpe dobbeltseng som stod op mod den ene væg på min højre side. På natbordet på den anden side af sengen stod en sengelampe og lyste meget svagt, jeg tror den var dæmpet af en lysdæmper. Det var det eneste lys som var tændt i rummet. Jeg stod stille og kiggede rundt i rummet. Den anden ende af soveværelset til venstre for mig var helt mørklagt. Der var en underlig luft derinde, på en gang indelukket men alligevel frisk og svagt parfumeret på en eller anden måde.

Pludselig følte jeg at jeg ikke var alene derinde. Det var en meget ubehagelig fornemmelse. Jeg gik hen mod sengen for at prøve at tænde lampen på det første natbord. Den kunne ikke tændes. Jeg stod stille længe og prøvede lidt rationelt at analysere situationen. ”Sikke noget pjat”, tænkte jeg efter at have sundet mig i et par sekunder. Jeg gik hen mod vinduet og trak gardinet lidt til side. Bilerne strøg forbi ude på Elvis Presley Boulevard. Virkeligheden florerede. Der gik to vagter forbi nede foran hovedindgangen til huset. 

Mens jeg stod og kiggede ud af vinduet lød der pludseligt en stemme bag mig.  ”Jeg kender dit mellemnavn”. Jeg fik en kuldegysning, som dækkede hele min ryg og blev selvfølgelig meget forskrækket. George stod nu henne i døråbningen i det svage lys. ”Bare rolig”, sagde George derhenne fra, ”Lad nu være med at dejse om på gulvet, ikke”! George tændte lyset i værelset på en kontakt indenfor døren. Så kunne jeg se hvad eller hvem det var som havde forskrækket mig så frygteligt henne fra den mørke del af værelset.

I en stor højrygget stol sad en gammel mand i et hvidt jakkesæt. Han var lidt kraftig, ikke fed, og havde sort hår og lange sorte bakkenbarter. Han smilede. ”Jeg har altid elsket gyserfilm, forskrækkede jeg dig?” Det måtte jeg jo indrømme at han havde gjort. Jeg stod og prøvede at få samling en frygtelig masse tanker i en forfærdelig fart inde mit hoved. ”Dav, jeg hedder Elvis Presley, vi har vidst ikke hilst på hinanden før, har vi?”

Jeg blev helt varm indvendigt, jeg satte mig ned på sengen, jeg kunne mærke jeg næsten fik kvalme. George kom farende hen til mig. ”Du er ikke dårlig, vel?”. ”Nej”, sagde jeg, ”men hvad sker der egentligt her?” Manden i det hvide jakkesæt kom hen til mig og gav mig hånden. Det var et meget varmt og langt håndtryk. ”Der var en meget god grund til, at netop du skulle vinde den tur herover til Graceland, min ven,” sagde han, ”lad os gå ned i køkkenet og snakke lidt sammen, der er lidt uhyggeligt heroppe, synes du ikke?” Det kunne jeg kun give ham ret i. Uden yderligere snak gik vi ud af soveværelset og ned af trappen. George gik bagved mig og smilede. Var manden der gik ned af trappen foran mig virkeligt Elvis?

Vi gik gennem spisestuen til højre og ud i køkkenet. Vi satte os ved et bord. Manden i det hvide jakkesæt begyndte at fortælle om dengang han var i Tyskland på session. Han fortalte, at han havde lært en masse lokale piger at kende dengang. Han fortalte, at en af dem hed Franziska og at de havde set noget til hinanden i et par uger. Senere havde han så mødt sin kommende kone Priscilla i Tyskland. Et par år senere, efter hans hjemkomst til USA, havde han gennem en bekendt i Tyskland erfaret, at den lille tyske ”Fräulein" havde ”set lidt til” i Bad Nauheim havde født en søn. Hans bekendt havde ad omveje haft kontakt med hende og fået konstateret, at hun havde født denne søn præcis 9 måneder efter hun og Elvis havde ”set lidt til hinanden” i et par uger.

Denne søde tyske dame havde aldrig kontaktet ham efter denne lille romance, Elvis’ forbindelser i Tyskland vidste, at hun heller ikke havde pralet med sit lille ”eventyr” overfor nogen. Kontaktpersonen havde på et tidspunkt fået skaffet en blodprøve fra den lille knægt gennem et hospital, hvor han var indlagt for en eller anden virus. Denne blodprøve havde Elvis bedt om at få analyseret, den havde vist at han med datidens målemetoder meget stor sandsynlighed var far til barnet. Men eftersom barnets mor ikke havde givet lyd fra og Priscilla, som var en meget jaloux dame, nu var kommet alvorligt ind billedet, blev der intet foretaget. Men for et års tid siden var blodprøven så blevet DNA-analyseret udfra de nyeste teknologiske målemetoder, og prøveresultatet viste med sikkerhed, at det lille barn i Tyskland fra Elvis’ eneste søn.

Jeg kneb nu vitterligt mig selv i armen. Sad Elvis foran mig og sagde han var min Far? Åbenbart. Tilbage stod nu kun at forstå, hvorfor Elvis Presley sad lyslevende overfor mig i Gracelands køkken i dag, tyve år efter hans ”død”? Mens han talte, sad jeg og studerede ham meget nøje. Jo mere jeg kiggede, jo mere blev jeg overbevist om, at det var den ægte vare der sad over for mig. Han var over 60 år nu og vejede vel omkring 120 kilo. Han lignede virkeligt sig selv, men det mest uhyggelige var at høre ham tale. Hans stemme havde overhovedet ikke forandret sig. Det var tydeligt, at han stadigvæk farvede sig hår sort, der var ikke et eneste gråt hår at se, heller ikke i bakkenbarterne.

Efterhånden fik jeg drejet samtalen hen mod at få en forklaring på, hvorfor han ikke var død! Han forklarede, at han havde været meget fysisk syg og samtidigt var løbet ind i en langvarig depression i foråret 1977. Han var også ganske rigtigt faldet om på sit badeværelse den 16 August 1977. Årsagen var en hjerneblødning og han var i bevidstløs tilstand blevet kørt til hospitalet inde i Memphis. Da han vågnede senere samme eftermiddag havde hans nærmeste venner været omkring ham. Han var delvist lammet i hele højre side og sagde, at han pludseligt så sit liv med helt andre øjne og havde ikke lyst til at leve mere. I hvert fald ikke som Elvis Presley! Denne tanke havde han haft mange gange før, men nu fyldte den hele hans sind. Han havde før udtænkt hvordan hans ”forsvinden” kunne iscenesættes, men havde aldrig haft mod eller umiddelbar mulighed for at gøre alvor af det. Men nu skulle det være.

I midten af 1970´erne havde han gennem stråmænd købt en lille ø nord for Hawaii. Her ville han bosætte sig. Ingen vidste øen var hans, ikke engang hans nærmeste venner. Det fik de så at vide nu. De modsatte sig på det kraftigste hans ønske om at blive erklæret død og sagde, at han da bare kunne ”forsvinde” uden at erklære sig død. Elvis havde derpå sagt, at han udmærket vidste, at han ville blive jagtet af pressen i resten af sit liv over hele kloden hvis han ikke ”døde” nu. Så den 16 August 1977 blev han erklæret død af lægerne.

Han havde derefter installeret sig på sin øde ø og var gået i gang med genoptræningen for at få lammelserne til at forsvinde. Både hans Far, eks-konen Priscilla, datteren Lisa Marie, Joe Esposito og George Klein havde naturligvis besøgt ham derovre flere gange gennem årene. Da hans Far døde den 26 Juni 1979 kom han dog ikke til begravelsen. Og idet han interesserede sig meget for det okulte og spirituelle i livet havde han derfor hurtigt udviklet sig til lidt af en eneboer. Hjerneblødningen havde ændret hans personlighed og han havde mistet sit behov for at altid være omkranset af familie og venner.

Han havde kun været væk fra øen en 20-25 gange gennem alle årene og han havde naturligvis hver gang været forklædt til ukendelighed og det var ikke første gang siden hans ”død” han havde besøgt Graceland. Men nu sad han altså her foran mig og lignede sig selv! Det gik ret hurtigt op for mig, at det ikke var fordi han havde en uimodståelig lyst til at møde sin søn han havde bedt om at møde mig. Han havde intet særligt forhold til sin fortid og var dybest set ligeglad med sin kone, datter og desværre også med mig. Ellers var han vel heller ikke blevet boende på sin øde ø alle de år.

Årsagen til, at vi skulle mødes var den simple, at han var bange for at nogen skulle finde mig før ham og derved måske få fat i sandheden om hans forsvinden. Det gik derfor hurtigt op for mig, at mit liv heldigvis ikke nu skulle ændres til noget ulækkert og glamourøst og at jeg ikke kom til at se mere til ham fremover. Elvis blev da også mere og mere fjern i blikket i løbet af samtalen.

Da det gik op for mig at han skulle til at gå, spurgte jeg ham om han ikke ville sætte sig ud til det gyldne flygel i ”The Piano Room” og synge en enkelt sang for mig. Det varede meget længe før han reagerede. Han rejste sig og gik hen til vinduet, trak køkkengardinet til side og stod meget længe uden at sige et ord og kikkede ud i mørket. Så gik han ud af køkkenet, gennem stuerne og gik hen og satte sig til flyglet. George og jeg stillede os ved siden af flyglet og han sang ”Mansion Over The Hilltop” så tårene løb ned af vores kinder. Derefter rejste han sig, gik hen til mig og omfavnede mig. Han sagde farvel og forlod uden et ord mere rummet. Han gik ud gennem køkkenet. Lidt efter gik jeg selv ud i køkkenet og kiggede ud af vinduet som Elvis lidt før havde kigget ud af. Jeg så en stor minibus med mørke ruder køre væk mod Gracelands bagudgang. Elvis havde forladt bygningen!

George stod lige bag ved mig. Han fortalte, at det var første gang han havde hørt Elvis synge siden 1977. Vi blev enige om at hans stemme bestemt ikke var hvad den havde været, men at oplevelsen - selv for George – havde været unik. Han fortalte mig, at Elvis ønskede at jeg på en eller anden måde kunne blive venner med Lisa Marie og Priscilla. Elvis håbede naturligvis at jeg ville holde denne oplevelse for mig selv, hvilket jeg lovede George at jeg ville. Han oplyste mig om, at de få af Elvis´ venner som kendte til hans eksistens alle havde været meget imod at han ville kontakte mig men at Elvis mente at det var den bedste måde at gøre det på. Det hele hvilede altså på min moral. Det var vel lidt modigt gjort af Elvis, han kunne jo ikke vide om jeg ville kunne holde min mund Jeg fik at vide, at der ville blive sat et pænt beløb ind på min bankkonto og at George ville være mig behjælpelig med alle spørgsmål og problemer fremover.

Jeg havde overhovedet ingen intentioner om at blande mig med de berømte og overfladiske mennesker som showbusiness er fyldt med. Dagen efter var jeg sammen med Lisa Marie et par gange, men jeg tror ikke det nogensinde bliver til noget bror/søster-forhold. Turen hjem til Tyskland var en underlig oplevelse. Jeg følte på en eller anden måde hele tiden jeg var i en anden verden. Jeg glædede mig voldsomt til at komme hjem til min dejlige gamle virkelighed, til min trygge lejlighed og til mine venner. Man skulle tro det hele havde været en drøm…..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tilbage til indledningen